Uznávanie zahraničného vzdelania na Slovensku by sa malo zjednodušiť

19.12.2012 Bratislava

Bratislava 19. decembra (TASR) - Proces uznávania dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií získaných v zahraničí sa zrejme zjednoduší. Umožniť to má novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda.

"Cieľom je, aby sa rovnaké podmienky, ktoré sú ustanovené pre dosiahnutie určitého stupňa vzdelania v Slovenskej republike rovnako uplatňovali aj na iných štátnych príslušníkov, a to za účelom zabezpečenia jednotného prístupu k regulovanému povolaniu," píše sa v dôvodovej správe k materiálu. Orgán pre uznávanie vzdelania bude pri posudzovaní zohľadňovať aj dovtedajšiu prax žiadateľa, a tiež to, že v štáte jeho pôvodu je považovaný za kvalifikovaného pracovníka.

Prax podľa materiálu poukázala na nedostatky a značné problémy pri uplatňovaní kompenzačných mechanizmov ako náhradných opatrení, ktoré odstraňujú prípadné rozdiely vo vzdelaní alebo odbornej príprave. Schváleným návrhom sa posilňuje inštitút kompenzačných mechanizmov. "Ak sa v rámci konania a rozhodovania zistí, že žiadateľ nespĺňa podmienky na uznanie dokladu o vzdelaní alebo uznanie odbornej kvalifikácie, avšak tieto rozdiely možno odstrániť formou kompenzačného mechanizmu, vydá rozhodnutie o uložení kompenzačného mechanizmu," uvádza sa dôvodovej správe.

Ak žiadateľ splní uložené požiadavky a náležite to preukáže, uzná sa jeho doklad o vzdelaní alebo odborná kvalifikácia a tým sa mu na Slovensku umožní samostatne vykonávať regulované povolanie. Medzi regulované povolania patria napríklad lekári. Na výkon týchto povolaní je potrebné spĺňať kvalifikačné predpoklady predpísané konkrétnymi zákonmi.

Návrh zákona upravuje uznávanie vysokoškolského vzdelania, vyššieho odborného vzdelania, úplného stredného všeobecného vzdelania, úplného stredného odborného vzdelania a stredného odborného vzdelania získaného v členských štátoch EÚ a v tretích štátoch tým, že sa určia podmienky, ktoré zabezpečia rovnocennosť s podmienkami dosiahnutia tohto vzdelania na Slovensku.

Ak zákon schvália poslanci v parlamente a podpíše ho prezident SR, platiť by mal od 1. apríla 2013.
 

Vyberte región